Via RightsForum.org: Met een Europees Burgerinitiatief dringt een coalitie van 150 organisaties aan op een Europees verbod op handel met illegale nederzettingen in bezette gebieden, waar ook ter wereld, nu en in de toekomst. Om het initiatief te doen slagen is uw steun nodig. Teken de petitie!

De-bouw-van-nederzettingen-in-bezet-gebied-is-een-oorlogsmisdaad-ISRAEL

Onder het oprichtingsverdrag van het Internationaal Strafhof (Statuut van Rome) geldt de bouw van zogenoemde ‘nederzettingen’ door een bezettende mogendheid als een oorlogsmisdaad. De Europese Unie (EU) beschouwt dergelijke nederzettingen in bezette gebieden als illegaal en een obstakel voor internationale vrede en stabiliteit.

Niettemin staan de EU en haar 27 lidstaten, waaronder Nederland, handel met nederzettingen toe.

Daarmee negeren zij hun verplichting onder internationaal recht om schendingen van dat recht – zoals de stichting van nederzettingen – niet te erkennen en niet te steunen. Door de handel met nederzettingen toe te staan dragen de EU en de lidstaten juist bij aan hun levensvatbaarheid en erkennen zij feitelijk hun (illegale) bestaan.

Met een Europees Burgerinitiatief (EBI) streeft een coalitie van 150 organisaties, verenigd in de coalitie ‘Stop Trade with Settlements’ (Stop Handel met Nederzettingen), naar een Europees verbod op handel met alle illegale nederzettingen in bezette gebieden, nu en in de toekomst. Naast vooraanstaande internationale organisaties als Human Rights WatchAvaaz en de International Federation for Human Rights maken de Nederlandse organisaties Humanitas en The Rights Forum deel van uit de coalitie.

Een EBI is een officieel democratisch instrument van de Europese Unie, waarmee EU-burgers invloed kunnen uitoefenen op het beleid. Met dit EBI vragen wij de Europese Commissie een wetsvoorstel op te stellen waarmee voorgoed een eind wordt gemaakt aan de illegale handel. Slagen wij erin in een jaar tijd – dat wil zeggen vóór 20 februari 2023 – ten minste een miljoen EU-burgers achter ons initiatief te krijgen, dan is de Commissie wettelijk verplicht daarop in te gaan.

Een miljoen handtekeningen klinkt als een forse barrière, maar met inzet van alle krachten die streven naar een rechtvaardiger wereld slechten we die. 

Laat uw stem tellen en teken de petitie onderaan deze pagina!

Voor meer informatie kunt u terecht op de pagina Veelgestelde vragen en op de website van de coalitie. Nederlandse organisaties die zich bij de coalitie willen aansluiten kunnen contact opnemen met The Rights Forum.

Waar teken ik voor?

Met uw ondertekening steunt u het Europees Burgerinitiatief ‘Stop Handel met Nederzettingen’, georganiseerd door de gelijknamige coalitie van 150 Europese organisaties. Het initiatief is een belangrijke stap op weg naar een Europees verbod op handel met illegale nederzettingen in bezette gebieden, waar ook ter wereld, nu en in de toekomst.

Uitvoerige informatie over het initiatief vindt u op de pagina Veelgestelde vragen en op de website van de coalitie.

25 oktober 2022:
171,696 hebben getekend. Laten we voor 200,000 gaan!

Ondersteun de Palestijnse economie. Koop Producten uit Palestina.

 • dadels uit palestina palestine garden boycott israel Fairtrade Palestijnse dadels kopen in Nederland en België
  Product in de uitverkoop
  Fairtrade Palestijnse Medjoul Dadels
   8,00 24,50
 • pure-palestijnse-olijfolie-kopen-boeren-palestina
  Fairtrade Biologische Palestijnse Olijfolie
   12,95 20,95
 • natuurlijke olijfolie zeep nablus palestina ambachteljike olijfoliezeep kopen uit palestina
  Fairtrade Olijfoliezeep uit Palestina
   4,95 29,50
 • Fairtrade Palestijnse zaatar kruiden koken humus olijfolie zaatar-palestijnse-tijm-kruiden
  Fairtrade Palestijnse Za’atar
   3,50 10,00
 • palestijnse-vlag-kopen-nederland verzet-bezetting-palestina-israel
  Palestijnse vlag kopen
   11,95 15,50
 • Palestijnse-Kuffiya--Nablus
  Originele Hirbawi® Kufiya’s uit Palestina
   25,00
 • product-keramiek-palestijnse-ambachtelijke-keramiek-producten keramiek uit palestina
  Palestijnse Keramiek uit Hebron
   10,95 25,00
 • sumac-kopen fairtrade-sumac-kopen-uit-palestina
  Fairtrade Palestijnse Sumak
   3,50 7,00
 • maftoul-kopen maftoul-kopen-uit-palestina
  Fairtrade Palestijnse Maftoul
   4,50 8,95