palestijnse dadels kopen
BDS Nederland campagne ‘Israëlische Medjoel is Foute Boel’.

Palestijnse dadels kopen

Steeds meer mensen in Nederland weten wat er aan de hand is in Palestina. En steeds meer komen er achter dat er bloed, apartheid en mensenrechtenschendingen kleeft aan de goedkope dadels bij de bekende supermarkten.

Koop daarom jouw Fairtrade Palestijnse Medjoul dadels bij Fairtrade Palestine. Dan weet je 100% zeker dat je geen apartheid ondersteunt. Wij werken samen met verschillende Palestijnse boeren en organisaties en ondersteunen hiermee de lokale bevolking om hun land te behouden. Daardoor verschilt ons aanbod van tijd tot tijd. Maar ons dadel-assortiment bestaat altijd uit voor de volle 100% uit eerlijke en ethisch verantwoorde Fairtrade dadels uit Palestina.

Wil je meer weten over dadels, wat er speelt, welke merken uit Palestina komen en welke merken apartheidsdadels zijn? Scroll dan vooral verder!

palestijnse dadel boeren met de palestijnse vlag in palestina tussen de dadelbomen
Steun de lokale bevolking in Palestina met jouw aankoop van Palestijnse dadels.

Boycott Apartheid dadels uit Israel

Medjoul dadels zijn vaak afkomstig van gestolen Palestijns land op de Westelijke Jordaanoever. Palestijnen zijn en worden actief uit dit gebied verdreven. Kolonisten nemen het land en de plantages in. Een onacceptabele schending van het internationaal recht.

Van alle Medjoul dadels wereldwijd is circa 65% afkomstig uit Israël, althans.. vaak staat er geen herkomstland op de dozen vermeld. Soms staat er zelfs op dat de dadels uit Palestina afkomstig zijn, terwijl de dadels rechtstreeks van een illegale Israëlische nederzetting komen!

fairtrade israel unfairtrade

De ”Israel Date Growers’ Cooperative”, ook bekend als Hadiklaim, is goed voor 50% van Israëls dadelproductie. Hadiklaim heeft 16 pakstations, en exporteert naar 30 landen, met name in Europa. Hadiklaim heeft een grote aanwezigheid in de illegale nederzettingen.

Deze handelaren in bloeddadels staan daarom op de zwarte lijst van de VN. Hadiklaim verhandelt namelijk dadels gekweekt op van Palestijnen geroofde grond en geteeld met water dat toebehoort aan Palestijnen. Daarmee schendt het op grote schaal de mensenrechten van Palestijnen.

palestijnse olijfbomen en olijfolie kopen
Roof van Palestijns grondgebied komt vrijwel dagelijks voor.

Hadiklaim profiteert niet alleen van de roof van Palestijns grondgebied maar draagt ook bij aan de instandhouding van de illegale nederzettingen. Door Hadiklaim-producten door te verkopen aan consumenten schenden winkels zoals de Albert Heijn het internationaal recht en handelen zij in strijd met de UN Guiding Principles for Business and Human Rights.

Medjoul dadels van Hadiklaim worden in Nederland verkocht onder merknamen als Bomaja, King Solomon, La Palma, Shomisha en Jordan River. Hadiklaim heeft sinds kort een Nederlands dochterbedrijf Palmfruits BV. Onder die naam brengt het dadels en dadelproducten uit op de Europese markt, waarbij het Land van Oorsprong vaak onzichtbaar is.

Welke dadels komen wel écht uit Palestina?

Dat is een goede vraag. Zoals het bovenstaande filmpje illustreert doet deze Israëlische dadelboer er alles aan om de herkomst van zijn dadels te verhullen. Niemand wil dadels uit bezet gebied kopen; zo zijn dadels van de Albert Heijn vaak merkloos en staat er alleen als herkomst: Israël.

Door goed op de herkomst en merknamen te letten herken je apartheidsdadels uit gekoloniseerd Palestijns land snel.

De volgende merken en exporteurs komen in ieder geval 100% uit Palestina:

  • Qamar Dates premium dadels
  • Watani dadels
  • Jericho Dates dadels
  • Sahara Crown dadels
  • Palestine Gardens (exporteur)
  • Nakheel Palestine dadels (je hebt ook een Saoedische tak)
  • Philistia Dates dadels
  • Alwadi Farms (exporteur)

Prijswinnende Qamar en Watani dadels

De dadels die wij vaak in ons assortiment hebben zijn de bekroonde Qamar en Watani dadels uit Palestina. Palestinian Gardens exporteert verschillende merken dadels zoals de Watani en Qamar merken. Deze premium Medjoul dadels verkopen wij geregeld in onze webshop in verschillende formaten en groottes. Dozen van 500 gram tot 5000 gram en van Medium tot Super Jumbo formaat.

palestijnse medjoul dadels verpakt en gesorteerd in palestina

Watani is een dadel die bekend staat om zijn hoge kwaliteit, het is een grote en sappige dadel. De Watanidadel werd eerst alleen op de lokale Palestijnse markt verkocht, maar is nu ook beschikbaar voor het buitenland.

De Qamar dadel is een premium topkwaliteit dadel verkrijgbaar in verschillende groottes van klein tot super jumbo. Niet voor niets heeft deze dadel in 2021 de Superior Taste Award ontvangen van het International Taste Institute in Brussel.

Palestine Gardens dadels

Dadelproducent Palestine Gardens is een volledig Palestijns landbouwbedrijf in Jericho op de Westelijke Jordaanoever dat zich richt op het planten en verpakken van de Palestijnse Medjoul dadel.

Palestine Gardens is een schakel tussen lokale Palestijnse boeren en de wereldmarkt. Vanuit een sociale verantwoordelijkheid en in een poging om een duurzame Palestijnse economie op te bouwen is Palestine Gardens toegewijd aan het ondersteunen van lokale boeren door hen te helpen hoogwaardige landbouwproducten te produceren die zij kunnen exporteren over de hele wereld.

palestijnse dadels kopen uit palestina

Palestine Gardens ondersteunt daarvoor lokale boeren die rond Jericho en in de Jordaanvallei kleine, middelgrote of grote dadelboerderijen bezitten. Het gebied beslaat een oppervlakte  van meer dan 300 hectare palmbomen! Ook bezit Palestine Gardens een eigen boerderij die als voorbeeld dient voor lokale boeren en waar gewerkt wordt met een efficiënt en hooggekwalificeerd productiesysteem.

Lokale boeren krijgen advies over o.a. de gezondheid van planten, bemesting en irrigatie om te voldoen aan de normen van internationale markten. Vervolgens kunnen de boeren hun dadels aan de fabriek verkopen waar deze worden gesorteerd, verpakt en geëxporteerd naar het buitenland. Zo ondersteunt Palestine Gardens Palestijnse boeren en draagt ze bij aan het opbouwen van een duurzaam landbouwsysteem in Palestina.

Modern productieproces

Palestine gardens heeft het Palestine Gardens Quality Assurance System ontwikkeld dat alle stadia van het productieproces omvat. Van planten en groeien tot sorteren, verpakken en verzenden. Het constante toezicht zorgt ervoor dat alle onderdelen voldoen aan de hoogste gezondheids- en kwaliteitseisen en aan milieunormen.

De fabriek bevindt zich in de buurt van Jericho waar in grote en moderne hallen de dadels worden binnengebracht om zorgvuldig te worden gesorteerd via een volledig geautomatiseerd productieproces in overeenstemming met internationale normen.

palestine garden dadels verpakt in palestina

De dadels worden gewassen, gedroogd en vervolgens automatisch verpakt volgens kwaliteitsklasse en fruitgrootte. Daarvoor wordt iedere vrucht op de machine  apart gefotografeerd en automatisch gewogen.  Alles vindt plaats onder strikte kwaliteitscontrole.

De fabriek biedt seizoensgebonden werk aan meer dan 100 geschoolde arbeidskrachten waarvan de helft vrouw is. Ook zijn er fulltime banen.

palestine garden dadels geplukt in palestina door palestijnse boeren

Palestine Gardens is een toonaangevende exporteur van dadels in Palestina en speelt een belangrijke rol bij het vergroten van het aandeel Palestijnse landbouwproducten op de wereldmarkt. Zo worden de dadels verzonden naar meer dan 20 landen wereldwijd. De producten kunnen per vliegtuig worden geëxporteerd vanuit Jordanië maar de meeste dadels worden over zee  vervoerd in grote containers met een koele containertemperatuur die ervoor zorgt dat de dadels hun versheid behouden tijdens het transport.  

palestine garden dadels geplukt in palestina door palestijnen

Palestine Gardens is een onderdeel van Sinokrot Holding een gerenommeerd Palestijns bedrijf gespecialiseerd in de import en distributie van consumptiegoederen in Palestina.

Dadels uit Israël

Hadiklaim is een groot Israëlisch bedrijf dat op een zwarte lijst van de VN staat, omdat het met name in illegale Israëlische nederzettingen opereert in bezet Palestijns gebied. Hadiklaim verhandelt verschillende dadelmerken gekweekt op van Palestijnen geroofde grond en geteeld met water dat toebehoort aan Palestijnen. Daarmee schendt het op grote schaal de mensenrechten van Palestijnen.

Israëlische medjoel dadels
De campagne ‘Israëlische Medjoel is Foute Boel’ van BDS Nederland.

Controleer altijd het land van oorsprong op de verpakking. Staat het land er niet op? Dan is de kans groot dat deze dadels uit gestolen Palestijnse landbouwgronden komen. Richt je dan op de merknaam met behulp van de lijst van Plant een Olijfboom.

Supermarkt Dirk van den Broek, DekaMarkt en de Makro stuntelen al jaren met bloeddadels van Bomaja.

Israëlische dadelmerken uit bezet gebied

Tijdens de heilige maand Ramadan, waarin een dag lang vasten wordt onderbroken met dadels en water, is het extra belangrijk kritisch te kijken wat je in de mond stopt. Israël bereidt zich, zoals elk jaar, voor om de markten te overspoelen met dadels die zijn geteeld in Israël of in illegale nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

boycot dadels uit israel

Ramadan is de op één na drukste tijd van het jaar voor Israëlische dadelexporteurs, na Kerstmis.

Hun belangrijkste exportproduct zijn Medjoul-dadels, de traditionele dadels die door moslims worden gebruikt om hun Ramadan-vasten te verbreken.

Let op, boycot deze merken:

Verkoopt jouw lokale winkel of supermarkt dadels uit Israël die jij laat liggen? Laat het de winkel weten en adviseer hen de Palestijnse dadelmerken uit deze blog of dadels uit andere landen te verkopen.

Wanneer mensen aangeven dat ze dadels willen eten die met respect voor mensenrechten zijn geteeld, zullen inkopers hier rekening mee gaan houden. En als iedereen in jouw omgeving dat ook gaat doen, wordt de impact groter en groter, so spread the word!

israelische dadels apartheid
Help ons de boodschap te verspreiden en deel deze pagina met je zus, broer of ouders.

Plant een Olijfboom

In 2022 heeft stichting Plant een Olijfboom naast olijfbomen ook dadelpalmen gerealiseerd in Palestina. Door te doneren aan Palestijnen die onze steun hard nodig hebben. Er zijn maar liefst 2.000 dadelbomen gedoneerd om aan te planten in Gaza.

De dadelpalm heeft op verschillende manieren waarde voor boeren in Gaza. Allereerst zijn dadels zeer voedzaam, gezond en worden ze gebruikt voor eigen consumptie. Dadels zijn een belangrijke inkomstenbron, ze worden verkocht en wanneer mogelijk geëxporteerd.

Wij willen jou graag bedanken voor het lezen van deze blog over alles wat er bij komt kijken om een eerlijke Fairtrade Palestijnse dadel te kopen. 🙂 Alvast een Ramadan Mubarak voor iedereen!


Lees meer over de boycot van Israëlische dadels