Vorige week, op 29 november 2022, 10 jaar na een historische VN stemming, heeft de politieke partij DENK een simpele motie ingediend. Deze motie ging over de toepassing van het VN-Kinderrechtenverdrag door bezetter Israël. Want wat blijkt, de bezetter Israël leeft deze bij lange na niet na.

Palestijnse kinderen worden door zionisten en kolonisten geslagen, bedreigd, ontvoerd, en zelfs vermoord. In het jaar 2022 zijn er tot op heden meer dan 200 Palestijnen vermoord (18+) waaronder tenminste 46 kinderen.

Palestijnse doden oktober 2022 israel palestina
Palestijnen vermoord in oktober 2022. Bron: MEE.

De verantwoordelijken worden steevast niet of nauwelijks ter verantwoording geroepen. Straffeloos kan men zijn of haar gang gaan met onschuldige Palestijnse kinderen die zonder uitzicht op een eigen staat al generaties lang leven onder constante bezetting. Het zoveelste voorbeeld van Israëlische apartheid.

uit onderzoek van Defence For Children International
Palestine blijkt dat van de 700 Palestijnse kinderen die jaarlijks worden
gearresteerd, 3 op de 4 enige vorm van fysiek geweld ervaart;

verzoekt de regering om de Israëlische autoriteiten op te roepen per direct
het VN-Kinderrechtenverdrag die zij hebben ondertekend te respecteren
en toe te passen

Tunahan Kuzu, DENK

Elke regeringspartij stemde voor op 1 na: ChristenUnie. Hoe Christelijk van hen… niet dus, want het CDA stemde wel voor. De motie is dan ook aangenomen met 113 Kamerleden die voor Palestijnse kinderrechten zijn. Gelukkig maar. Want welk normaal mens is niet voor kinderrechten zou je zeggen. Nou.. het zal je misschien verbazen: van de 150 Kamerleden zijn er maar liefst 37 tegen het handhaven van het VN-Kinderrechtenverdrag. Zouden dezelfde Kamerleden tegen het kinderrechtenverdrag zijn als het om bijvoorbeeld Oekraïense kinderen zou gaan? Je vraagt het je af.

‘By routinely resorting to intentional lethal force in situations not justified under international law, Israeli forces have created an environment where no Palestinian child is safe’

Ayed Abu Eqtaish, Defense for Children International – Palestine Section (DCIP)

Welke Politieke Partijen stemden tegen het VN-Kinderrechtenverdrag Palestina?

TEGEN KINDERRECHTEN
PVV17
ChristenUnie5
FVD5
JA213
SGP3
Groep Van Haga3
Omtzigt1
37 zetels tegen
VOOR KINDERRECHTEN
VVD34
D6624
CDA14
SP9
PvdA9
GroenLinks8
PvdD6
DENK3
Volt2
Fractie Den Haan1
BBB1
BIJ11
Gündogan1
113 zetels voor

Met deze eenvoudige stemming is het onoverkomelijk dat de partijen PVV, ChristenUnie, FVD, JA21, SGP, Groep van Haga en ook Pieter Omtzigt, voor mij – en hopelijk ook voor u – zijn afgeschreven als belangenbehartigers van ‘de goede zaak’.
Om tegen iets fundamenteels als kinderrechten te stemmen is absoluut een doodzonde in mijn ogen.

DENK vraagt constant aandacht voor Palestina

Een jaar eerder, 25 februari 2021, heeft dezelfde partij een motie onderzocht en ingediend bij de Tweede Kamer over het erkennen van een onafhankelijke Palestijnse staat:

verzoekt de regering, om Palestina als onafhankelijke staat te erkennen;
verzoekt de regering, tevens om structureel 25 miljoen euro extra vrij te
maken voor ontwikkelingssamenwerking met Palestina

Tunahan Kuzu, DENK

Een prachtige motie waar de Palestijnen ontzettend mee geholpen zouden zijn. Waarom zou Palestina geen staat mogen zijn? Helaas kreeg DENK geen meerderheid voor deze motie en werd deze in 2021 verworpen:

VOOR EEN PALESTIJNSE STAAT
D6619
GroenLinks14
SP14
PvdA9
PvdD4
DENK3
63 zetels voor
TEGEN EEN PALESTIJNSE STAAT
VVD32
PVV20
CDA19
ChristenUnie5
50PLUS4
SGP3
FVD2
Van Kooten-Arissen1
Krol1
86 zetels tegen
VN zetel – Palestijnse recht op eigen staat

Het verkiezingsprogramma van DENK bevat een principieel en krachtig standpunt over de kwestie-Palestina/Israël:

DENK betreurt het onrecht van de gevolgen van het Palestijns-Israëlische drama. De overtreden VN-resoluties en illegale nederzettingen tonen aan dat er zeer ongelijke verhoudingen zijn en achtereenvolgende Israëlische regeringen houden dit onrecht in stand.

DENK is daarom:

Vóór het per direct erkennen van de Palestijnse staat

Vóór een importverbod op producten uit illegale Israëlische nederzettingen

Vóór het van de Israëlische regering terugeisen van de Nederlandse investeringskosten voor ontwikkelingsprojecten in Palestina die door bewezen toedoen van de Israëlische regering kapot zijn gemaakt.

VN erkent Palestijnse staat al in 2012

Het lijkt mij niet meer dan logisch om na een bezetting van tientallen jaren de onderdrukten hun eigen grondgebied te erkennen. Het niet erkennen van een eigen staat houdt welvaart, vooruitgang en vrede tegen. Hetzelfde concludeerden maar liefst 138 landen in de Verenigde Naties op 29 november 2012 al.

Hoe er gestemd is over het erkennen van de Palestijnse staat in de VN op 29 november 2012.

Zeven miljard mensen leven op de planeet aarde… en de regeringen van slechts 366 miljoen van hen stemden gisteren bij de Verenigde Naties tegen de staat van Palestina. Dat is EEN MAGERE 5%!

Deze magere 5% bestaat uit voornamelijk twee Noord-Amerikaanse landen – rood gekleurd. Samen waren de Verenigde Staten en Canada goed voor ongeveer 95% van de mensen in landen waarvan de regeringen “nee” hebben gestemd. Voor de rest van de nays heb je een vergrootglas nodig, want ze zijn klein, niet alleen qua grootte, maar ook qua bevolking. Want vier van de in totaal negen nee-stemmers hebben een bevolking van minder dan 100.000 mensen… waarom landen als Palau, Micronesia, Nauru en Panama tegen stemmen… wie het weet mag het zeggen.

kinderrechtenverdrag Palestina VN palestijnse staat
Palestina was in 2012 al door de wereldgemeenschap tot staat verklaard.

“Sixty-five years ago on this day, the United Nations General Assembly adopted resolution 181, which partitioned the land of historic Palestine into two states and became the birth certificate for Israel,” said Mahmoud Abbas, the Palestinian Authority president. He was greeted by the General Assembly with standing applause and uncharacteristic whistling.

“We did not come here seeking to delegitimize a State established years ago, and that is Israel; rather we came to affirm the legitimacy of the State that must now achieve its independence, and that is Palestine”.

Mahmoud Abbas

Zelfs de Christelijke Paus stemt voor een Palestijnse staat. En toch, 10 jaar later, stemmen alle Nederlandse Christelijke politici tegen een Palestijnse staat. Onnavolgbaar.

Stemgedrag Palestina Nederlandse politieke partijen

Interessant is ook om te kijken naar hoe politici en partijen historisch hebben gestemd aangaande de Palestijnen en bezetter Israel. The Rights Forum heeft hier een analyse over uitgevoerd en gekeken naar Nederlandse politieke partijen en hun stemgedrag tussen 2013-2017. Deze analyse is hier te lezen.

Grofweg zien we twee stemblokken: voor de Palestijnse zaak en tegen de Palestijnse zaak.

VOOR
D66
CDA
GroenLinks
SP
PvdA
PvdD
DENK
BIJ1
TEGEN
VVD
PVV
ChristenUnie
SGP
FVD

Door kritisch te blijven op het stemgedrag Palestina van politieke partijen, en door de politieke aandacht te blijven vragen voor de mensenrechtenschendingen zoals DENK en D66 doen, houden we onze democratie scherp en komt een vrij Palestina zonder bezetting dichterbij.

Lees ook: Palestinian Authority renews push for full UN member status

Palestine exposes the limits of free-speech, the hypocrisy of selective outrage, the margins of human dignity and the boundaries of international law and human rights.

prominent American-Jewish commentator Peter Beinart