Israël voert een beleid van vernietiging van Palestijnse watervoorraden en laat zien dat het bereid is de Geneefse Conventies te schenden door water te gebruiken als dwang- en controlemiddel.

Fairtrade Palestine zet zich in om geld in te zamelen voor waterputten in Palestina. Twee miljoen mensen leven in de grootste openluchtgevangenis ter wereld: Gaza. Daar worden ze langzaam vergiftigd door het vervuilde drinkwater. Dit benadrukten NGO’s tijdens de 48e zitting van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties.

Volgens een gezamenlijke verklaring van de Euro-mediterrane mensenrechtenmonitor en het Global Institute for Water, Environment and Health (GIWEH) is 97 procent (!) van het drinkwater in Gaza niet drinkbaar.

De twee organisaties hebben gewezen op de economische belegering van Israël, de voortdurende militaire aanvallen op Gaza en de herhaalde Israëlische bombardementen op water- en rioleringsinfrastructuur als de belangrijkste oorzaken voor de watercrisis in Gaza.

waterput doneren palestina
Palestijnen zijn door blokkades en bombardementen afhankelijk van externe bronnen voor hun water toevoer.

Hoe zat het Ook alweer?

In theory, the Palestinian Water Authority (PWA) regulates the water sector and maintains water resources and services in its territories. However, the current governance framework prevents the PWA from implementing and operating an integrated water resource management system in the West Bank. This includes the fact that the PWA has to get approval from the Joint Water Committee (JWC) for any proposed management measure or infrastructure project in the West Bank.

As stated earlier, the JWC has failed to fulfil its role of providing an effective collaborative governance framework, mainly because it does not function as a “joint” water resource governance institution. Israel has used the veto power to block many Palestinian-proposed water projects, which in turn has affected the PWA’s long-term water management policies and basic principles.

Via Fanack Water 

Gaza waterput doneren
Klik voor de vergroting.

Geen toegang tot water = Apartheid

Terwijl de Palestijnen toegang tot water wordt beperkt, heeft Israël zijn eigen waterinfrastructuur en waternetwerk op de illegaal bezette Westelijke Jordaanoever ontwikkeld voor gebruik door zijn eigen burgers in Israël en in de nederzettingen – die illegaal zijn volgens het internationaal recht.

nederzettingen israel zijn illegaal volgens internationaal recht
nederzettingen israel palestina zijn illegaal volgens internationaal recht

Het Israëlische staatswaterbedrijf Mekorot heeft op de illegaal bezette Westelijke Jordaanoever systematisch waterputten gezonken en bronnen aangeboord om de bevolking, inclusief degenen die in illegale nederzettingen wonen, te voorzien van water voor huishoudelijke, landbouw- en industriële doeleinden. Terwijl Mekorot wat water verkoopt aan Palestijnse waterbedrijven, wordt de hoeveelheid bepaald door de Israëlische autoriteiten. Stel je eens voor; de bezetter bepaalt hoeveel water jij krijgt. Waanzin.

Als gevolg van voortdurende beperkingen en blokkades, oftewel treiterijen, hebben veel Palestijnen geen andere keuze dan water te kopen tegen veel hoge prijzen, variërend van 4 tot 10 euro per kubieke meter. Ter vergelijking: In Nederland kost 1 kubieke meter water nog geen euro… In sommige van de armste gemeenschappen kunnen de waterkosten soms de helft van het maandinkomen van een gezin uitmaken.

waterput-palestina-doneren
Verbeter de leefomstandigheden van Palestijnen

Doneer een Waterput aan Palestina

Draag bij aan het welzijn en gezondheid van de Palestijnen. Elke bijdrage wordt gewaardeerd.

Donatie noodhulp Gaza

TOEVOEGEN

De Israëlische autoriteiten beperken ook de toegang van Palestijnen tot water door hen de toegang tot grote delen van de Westelijke Jordaanoever te ontzeggen of te beperken. Veel delen van de Westelijke Jordaanoever zijn uitgeroepen tot “gesloten militaire gebieden”, die Palestijnen niet mogen betreden.

checkpoints in palestina

Israëlische kolonisten die naast Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever wonen – in sommige gevallen op slechts een paar honderd meter afstand – hebben niet te maken met dergelijke beperkingen en watertekorten, en kunnen genieten van en profiteren van goed geïrrigeerde landbouwgronden en zwembaden.

In Gaza is 97 procent van de watervoorziening vervuild en ongeschikt voor menselijke consumptie.
In Gaza is 97 procent van de watervoorziening vervuild en ongeschikt voor menselijke consumptie.

Israël staat niet toe dat water van de Westelijke Jordaanoever naar Gaza wordt getransporteerd, en de enige zoetwaterbron van Gaza, de Coastal Aquifer, is onvoldoende voor de behoeften van de bevolking en raakt steeds meer uitgeput door overmatige winning en verontreinigd door riool- en zeewaterinfiltratie.

Tekort aan water, waterputten en Mensenrechten

Gaza is momenteel niet in staat om de 2 miljoen inwoners van voldoende water te voorzien. De inwoners van Gaza zijn hulpeloos als hun kinderen langzaam worden vergiftigd door het vuile drinkwater door Israëlisch toedoen.

Palestijnse moeder geeft kind te drinken in Palestina
Palestijnse moeder geeft kind te drinken in Palestina

De watercrisis in Palestina heeft vele oorzaken. Een van oorzaken zijn de waterleidingen van het Israëlische nationale waterbedrijf Mekorot, die de Palestijnse gebieden bevoorraden. Deze zijn bewust beschadigd en verwaarloosd. Wat rechtstreekse gevolgen heeft voor alle Palestijnse regio’s.

De meeste bewoners drinken nu te duur water dat komt uit particuliere zuiveringsinstallaties, omdat de grotere installaties door Israëlische bombardementen zijn beschadigd of vernietigd of door gebrek aan onderhoud buiten gebruik zijn gesteld. Wanneer de Palestijnen er keer op keer in slagen de waterleidingen te repareren, worden ze voor ‘terrorist’ aangezien en vermoord. Dit noodlot overkwam o.a. Shadi Omar Salim in 2021. De watertechnicus van het dorp Beita.

waterput doneren in beita palestina voor Shadi Omar Salim
Shadi Omar Salim (41) was al 17 jaar een doorn in het oog van het Israelische regime.

Abdul-Mon’em Issa, lid van de gemeenteraad van Beita, zei dat Shadi al 17 jaar als watertechnicus werkt en onlangs adviseur van de gemeente Beita werd vanwege zijn uitgebreide ervaring op het gebied van watervoorraden en -beheer.

Hij voegde eraan toe dat Shadi bij de hoofdingang van de stad was en probeerde de klep van de hoofdwaterleiding naar het dorp te openen. Dit omdat het Israëlische leger deze leiding vaak afsluit of onklaar maakt, waardoor meer dan 15.000 Palestijnen zonder water komen te zitten. Opnieuw voelde Shadi zich geroepen de waterleiding te repareren. Deze keer voor het laatst.

Issa verklaarde dat de soldaten volgens ooggetuigen in het gebied zonder waarschuwing meer dan twaalf schoten op de Shadi hebben afgevuurd. Een executie.

“Een belangrijk onderdeel van Shadi’s taak was ervoor te zorgen dat de Palestijnen in de stad het benodigde water hebben, vooral omdat Israël de watervoorziening blijft sluiten om hen naar de illegale kolonialistische kolonisten in het gebied te leiden,” voegde Issa eraan toe, “een van Israëls voortdurende misdaden en schendingen, ontneemt de Palestijnen de benodigde watervoorraden, vooral in de zomer.”

Vertaling: Watertechnicus Shadi Omar werkt al jaren aan het leveren van water aan zijn stad, aangezien de Israëlische autoriteiten en het management van het Israëlische waterbedrijf Mekorot opzettelijk de watertoevoer naar de stad Beita hebben afgesloten of verminderd, lijdt de stad al jaren aan ernstige watertekorten.

In Memoriam: Shadi Omar Salim uit Beita

Doneer een Waterput aan Palestina

Draag bij aan het welzijn en gezondheid van de Palestijnen. Elke bijdrage wordt gewaardeerd.

Donatie noodhulp Gaza

TOEVOEGEN

Kolonisten stelen niet alleen Palestijns land

,,,maar ook het grondwater. Hoofd van de Palestijnse Water Autoriteit (PWA) Mazen Ghoneim zei dat de “ongekende” en “snelle” toename van het aantal Israëlische nederzettingen in Palestina de watercrisis verergert.

illegale nederzettingen israel palestina
Illegale nederzettingen op gestolen grondgebied

“De locatie van de nederzettingen, die zijn gevestigd op gestolen Palestijnse gronden, is strategisch gekozen door de Israëlische bezetting in de buurt van ondergrondse en oppervlaktewaterbronnen, wat het bereiken van waterveiligheid onmogelijk maakt”, zei hij woensdag in een interview met The Jordan Times.

De Israëlische bezetting en haar kolonisten hebben besloten om op illegale wijze de Palestijnse gronden op de Westelijke Jordaanoever over te nemen, door illegale wegen te bouwen midden op grondgebied van Palestijnse boerderijen, om de boerderijen van elkaar te isoleren en te voorkomen dat Palestijnen reizen over deze wegen. Ook is intimideren en aanvallen van Palestijnse burgers aan de orde van de dag om hen van hun land te verdrijven en hun grondwaterbronnen te controleren.

Palestijns grondgebied geannexeerd
Geannexeerd net als de Krim

Illegale water bezetting

Ingenieur Khalil al-Tawalibi en Ghoneim zeggen: “Palestijnse steden op de Westelijke Jordaanoever hebben al vele jaren te kampen met een watercrisis als gevolg van de bezetting en de controle over het grondwater, aangezien het elke Palestijn verboden is om zijn aanbevolen deel van het beschikbare water te gebruiken, terwijl de zionistische kolonisten de overtollige hoeveelheden die hun zijn toegekend verspillen en onnodig in ons zicht op de grond morsen.”

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is “tussen 50 en 100 liter water per persoon per dag nodig om ervoor te zorgen dat aan de meeste basisbehoeften wordt voldaan en dat er weinig gezondheidsproblemen ontstaan”. Het Israëlische waterverbruik per hoofd van de bevolking vijf keer hoger is dan dat van de Palestijnen.

“Het wateraandeel per hoofd van de bevolking in Palestijnse gebieden is theoretisch 83 liter per dag, maar als we rekening houden met de waterverliezen door de aanvallen op de watertransmissie- en distributiesystemen, daalt die hoeveelheid tot ongeveer 30 liter per dag”, zei hij.

Ghoneim wijst erop dat “waterveiligheid, de hoeksteen van de nationale veiligheid, rechtstreeks van invloed is op alle sectoren en aspecten van ontwikkeling” en dat de afwezigheid ervan conflicten en instabiliteit kan aanwakkeren door te leiden tot “de toename van armoede, misdaad en werkloosheid”.

Ongeveer 2 miljoen Palestijnen die in Gaza wonen, zijn sinds 2006 onderworpen aan een langdurige Israëlische blokkades, strenge economische en- reisbeperkingen.

waterput-palestina-doneren

Doneer een Waterput aan Palestina

Draag bij aan het welzijn en gezondheid van de Palestijnen. Elke bijdrage wordt gewaardeerd.

Donatie noodhulp Gaza

TOEVOEGEN

Lees verder over de stille oorlog om water

Jewish settlers from the illegal settlement of Maskiyot began construction in the Ein al-Hilweh Spring. Which has been a source of freshwater for villages and hundreds of Palestinian families in that area. The seizure of the spring has been developing for months, all under the watchful eye of the Israeli occupation army. Now, the Ein al-Hilweh Spring, like most of the Jordan Valley’s land and water resources, is annexed by Israel. Less than 24 hours later, Shadi Omar Salim, a Palestinian municipal employee, was killed by Israeli soldiers in the town of Beita. The Israeli army quickly issued a statement which, expectedly, blamed the Palestinian for his own death.

Lees meer over de geregistreerde watermisdaden van de bezetter

https://mondoweiss.net/2021/08/water-wars-in-the-west-bank/