NETFLIX’s “FARHA” EN HET PALESTIJNSE RECHT OM PIJN DOOR KUNST TE VERWERKEN
Netflix film ‘Farha’ kijken? Niet in Israël. Want half Israël was afgelopen week in paniek over een film. Kun je het je voorstellen? Een film? Het was toch zo’n democratisch land? Waar men vrij is om zich (artistiek) te uiten? Zou je zeggen hè. Maar zodra het over de (verborgen) ontstaansgeschiedenis van Israël gaat…. zodra de afschuwelijkste gebeurtenis (welke men liever in de doofpot láát) ter sprake komt… dan zie je hoe broos deze ‘democratische’ apartheidsstaat is.
Er is deze week door de politieke leiders van de bezetter van alles uit de kast getrokken om:
1) Netflix onder druk te zetten de film niet uit te brengen (ja, echt)
2) de publieke opinie over de film – massaal – te beïnvloeden.
Bekende tactieken. Beiden mislukt.
Nakba-film streamt op Netflix ondanks Israëlische bedreigingen
Farha toont de etnische zuivering van de Palestijnen in 1948, toen minstens 750.000 Palestijnen uit hun huizen werden verdreven. Inclusief de ouders van Ibrahim, medeoprichter van Fairtrade Palestine in Nederland.
In deze blog leggen we uit hoe je Farha kunt kijken op Netflix. Maar eerst willen we kort vertellen waar de film over gaat en waarom het zo belangrijk is dat je deze kijkt en verspreidt.
Farha is een Jordaanse film over de etnische zuivering van Palestina tijdens de Nakba in 1948, toen de zionisten de oprichting van de staat Israël afkondigden. De prijswinnende film blijft staan op Netflix ondanks herhaaldelijke aanvallen van Israëlische politici. En dat is maar goed ook. Want naast het historische belang van de gebeurtenissen in de film is het belangrijk om helder te hebben dat deze ‘doorbraak’ ervoor zal zorgen dat nóg meer verhalen gemaakt en getoond kunnen gaan worden over de Palestijnen, hun onrecht, en hun leed. Zoals de omstreden documentaire TANTURA (2022).
Het besluit van Netflix is bewonderingswaardig en bijzonder omdat de afschuwelijke gebeurtenissen van de Nakba zelden getoond worden in de westerse entertainment en media. Tenminste 750.000 Palestijnen werden uit hun huizen en land verdreven voordat 78 procent van het historische Palestina werd veroverd door de aanhangers van het zionisme.
NAKBA
In het voorjaar van 1948, toen het Britse mandaat van Palestina ten einde liep, veroorzaakte een beslissing van de Verenigde Staten om hun standpunt over het zogenaamde verdelingsplan van de Verenigde Naties (Resolutie 181 van november 1947) te heroverwegen, onrust onder de zionistische leiders… In feite trok Washington zich praktisch terug uit een toezegging om een Joodse staat in Palestina te vestigen.
De zionistische leiders besloten daarom om de strijd te intensiveren van aanvallen op Palestijnse gemeenschappen naar volledige veroveringsoperaties van Palestijns land. PLAN DALET [leestip] was geboren. Doel? Annexeren en behouden van grondgebied door de Palestijnse bevolking en de dorpen en steden waarin ze woonden te veroveren. Russische praktijken, maar dan met steun van Amerika. Des rest is geschiedenis…
Geen fraai beeld, de Nakba. De bezetters, Israël, haalden afgelopen week daarom weer de aloude trukendoos tevoorschijn in een poging om de waarheid te verbergen. De Netflix film Farha zou antisemitisch zijn.. je kent het wel, het aloude excuus om een discussie in de kiem te smoren. Waar steeds vaker het tegenovergestelde wordt bereikt. Kritiek op Israel is namelijk niet hetzelfde als kritiek op het Jodendom. Ook al is Israël hard bezig om dat wel gelijk te stellen.
De kern van deze goedkope poging tot censuur? Het tonen van een pijnlijke waarheid, de etnische zuivering van Palestijnen in 1948. Iets waar Israël absoluut niet wil dat de wereld hier aan herinnerd wordt. Niets meer, niets minder. Dus laten we vooral met zijn allen kijken, kijken, en nog eens kijken. Lees hieronder hoe.
De Netflix Film FARHA kijken?
De film kijken kan op verschillende manieren. Wat noodzakelijk is, is toegang tot een Netflix account. Eenmaal ingelogd probeer je het met deze direct link naar de film:
https://www.netflix.com/title/81612982
Lukt dat niet? Dan is het waarschijnlijk nodig dat je de taal van jouw profiel zet op ‘English’. Dit doe je door je profiel te bewerken. Dat kan nadat je bent ingelogd gemakkelijk met deze link:
https://www.netflix.com/ManageProfiles
Je ziet dan alle profielen met potloodjes er op. Selecteer jouw profiel en wijzig de taal naar ‘English’. Vergeet niet met de ‘Opslaan‘ knop links onderin de wijziging op te slaan.
VPN om Netflix film ‘Farha’ te kijken
Mocht het met de taalwijziging alsnog niet gelukt zijn… dan is een gratis VPN aan te raden. Met een VPN verander je je fysieke locatie en denkt Netflix dat je in Amerika zit bijvoorbeeld. Netflix schrijft hier zelf het volgende over.
Een VPN kun je installeren op je computer, laptop, tablet of smartphone. Zelf gebruik ik Proton VPN. Maar een andere VPN zal ook volstaan. Als je maar uit Amerika als locatie kunt kiezen.
Nadat je de VPN geïnstalleerd hebt en deze draait op een Amerikaanse service mag je Netflix starten en zoeken naar ‘Farha‘. Deze zou er nu tussen moeten staan! 🙂
Inmiddels is de film door Jordanië officieel ingezonden naar de Oscars!
Meer over de NAKBA.
De documentaire 1948 is absoluut een aanrader: www.1948movie.com
Evenals dit naslagwerk over de Nakba van IMUE en Al-Jazeera.
Een absolute kijktip is ook TANTURA (2022).
De “Introduction to Palestine” van DecolonizePalestine.com is ook aan te raden.
En vergeet de parel Darin J. Sallam niet te volgen op instagram.
[Sabaaneh/MiddleEastMonitor]