De vrijwilligers van organisatie ‘Palestijnse Solidariteit’ uit België hebben een ontzettend belangrijk en leerzaam educatief pakket ontwikkeld: “Palestina in de klas”. Speciaal voor scholen, buurthuizen, educatieve organisaties, de sociaal culturele sector, enzovoorts.
Lesmateriaal bestaat uit 11 lessen, is met aandacht samengesteld en ingedeeld in makkelijk te begrijpen behapbare stukken informatie. Een super initiatief en belangrijker dan ooit. Graag schenken wij hier dan ook aandacht aan.
“De Israëlisch-Palestijnse kwestie is een belangrijk symbooldossier waaruit relevante lessen getrokken kunnen worden in de strijd voor mensenrechten, kinderrechten, democratische principes en het internationaal recht. Het heeft een universele betekenis die inzicht leert verwerven in andere mensenrechten kwesties. “
Palestina Solidariteit
Gratis lesmateriaal over de palestijnse kwestie
“Palestina in de klas” is gratis te downloaden en gaat in op de basisoorzaken van de Israëlisch/Palestijnse kwestie. De leerlingen maken kennis met de belangrijkste begrippen.
Apartheid, mensenrechten, kolonisten, bezetting, zionisme,… begrippen en woorden die je hoort als het over Israël en Palestina gaat. Maar wat betekenen ze en waarom is het belangrijk om ze te begrijpen? In 11 lessen worden deze termen uitgelegd en verplaatst de leerling zich in de situatie van een Palestijn.
Leren over Palestina op school
Het educatief pakket van Palestina Solidariteit is gemaakt voor het secundair onderwijs en wil jongeren en hun leerkrachten triggeren om kennis te maken en nieuwe inzichten te verwerven. Maar de ‘lessen’ kunnen daarnaast ook gebruikt worden voor iedereen die wil kennis maken met de Palestijnse kwestie.
Doelgroep: Alle klassen van het secundair onderwijs.
Leergebieden: Burgerschap, historisch bewustzijn, ruimtelijk bewustzijn, levensbeschouwing en cultureel bewustzijn.
Eindtermen: De lessen zijn zoveel als mogelijk gekoppeld aan de eindtermen.
Werkvormen: Getuigenissen, foto’s en-filmpjes, klasgesprek, powerpoint presentatie en spel.
- Les 01) Waar liggen Israël en Palestina op de wereldkaart en wie woont er?
- Les 02) Aan de hand van een memoryspel maken de leerlingen kennis met de impact van de Israëlische bezetting op het leven van de Palestijnse bevolking.
- Les 03) Waar ligt Palestina en hoe groot is het eigenlijk? Wat is de impact van het conflict op het landschap en zijn bewoners?
- Les 04) Met foto’s en teksten maken de leerlingen kennis met verschillende facetten van het leven in de bezette Palestijnse gebieden en met de Israëlisch/Palestijnse kwestie.
- Les 05) Een klassieke PowerPoint presentatie met belangrijke historische feiten om inzicht te verwerven in de Israëlisch/Palestijnse kwestie.
- Les 06) Aan de hand van een animatiefilm komen de leerlingen meer te weten over het ontstaan van de Israëlisch/Palestijnse kwestie.
- Les 07) De leerlingen ervaren en leren hoe het grondgebied van Palestina sinds 1947 steeds verder verkleint en ingenomen wordt door Israël.
- Les 08) Korte keten landbouw in het Palestijnse dorpje Wadi Fukin, aanvullend de eigen duurzaamheid verkennen.
- Les 09) De leerlingen verdiepen zich in de essentie van ‘apartheid’ en ‘racisme’ en gaan na hoe dit van toepassing is op de Palestijns/Israëlische kwestie.
- Les 10) Leerlingen maken kennis met de impact van militair conflict en bezetting op het milieu.
- Les 11) Aan de hand van cartoons over de Israëlisch/Palestijnse kwestie leren leerlingen stapsgewijs cartoons analyseren
Alle lessen over Palestina zijn gratis als PDF te downloaden.
Maar ook te bestellen voor het klaslokaal als interactief fysiek pakket.
Inhoud Lespakket “Palestina in de klas”
Wanneer je besluit het lespakket aan te schaffen bij Palestina Solidariteit krijg je er een flink aantal hulpmiddelen bij. Denk aan een leskoffer, educatieve kaarten, een Kufiya (met draaginstructies) en een memoryspel. Dit lespakket is nog in ontwikkeling en bestaat momenteel (november 2022) uit o.a.:
- Reuzegrote kaart historiek (3m op 2m)
- Keffiyeh sjaal
- Memory spel
- Palestina verknipt (vergelijk en educatieve kaarten)
- Memory stick met het lespakket
- Brochures
Of je nu besluit het lespakket te downloaden of aan te schaffen. Beide opties juichen wij van harte toe!! Indien nodig helpen wij graag waar dat kan. Schroom niet om ons te benaderen via een van onze kanalen. Met grote dank en waardering voor de vrijwilligers van Palestina Solidariteit vzw uit België voor het realiseren van dit educatieve lespakket over Palestina voor scholen.
De Israëlisch-Palestijnse kwestie is een belangrijk symbooldossier waaruit relevante lessen getrokken kunnen worden in de strijd voor mensenrechten, kinderrechten, democratische principes en het internationaal recht. Het heeft een universele betekenis die inzicht leert verwerven in andere mensenrechten kwesties.
Ondertussen worden schoolgebouwen in Palestina gesloopt door Israel.
Israeli forces demolished a Palestinian elementary school near the city of Hebron in the southern occupied West Bank on Wednesday 23 november 2022.
Asafat, a boys’ and girls’ school, was demolished in Asafat al-Fawqa, one of the villages that make up the to be annexed area of Masafer Yatta, whose Palestinian residents have long been threatened with illegal eviction and demolition orders by Israeli authorities.
Footage taken by Israeli activist Itai Feitelson before the demolition shows teachers helping young Palestinian students out of a classroom window, with Israeli forces standing outside.
MIDDLEEASTEYE.NET
قبل لحظات قليلة انتهت عملية هدم المدرسة. pic.twitter.com/W9Ko83r2Vp
— B’Tselem בצלם بتسيلم (@btselem) November 23, 2022
..en ontkomen kinderen ook niet aan de mensenrechtenschendingen van Israel: