De keffiyeh, Kufiya, PLO sjaal, Palestijnse sjaal of Arafat sjaal heeft een diepe betekenis.

Het symbolische kledingstuk “Kufiya” (ook bekend als “Keffieh” / “Keffiyeh”) is vandaag belangrijker dan ooit. Traditioneel gedragen door boeren over het hoofd of de schouders, heeft de afgelopen eeuw een heropleving van de Kufiya gezien. Hét synoniem voor de zoektocht naar Palestijnse vrijheid en onafhankelijkheid.

betekenis kufiya/kuffiya palestijnse sjaal kopen
De keffiyeh ziet er misschien uit als een cool festivalaccessoire of designprint, maar het dragen ervan heeft voor veel mensen een diepe, politieke en culturele connotatie. Draag het, met trots.

Aangenomen door vrijheidsstrijders in de Arabische Opstand van de jaren dertig, werd deze traditionele Arabische sjaal of hoofddoek het uniform van de Palestijnse rebellen. Dit tegen in verzet tegen de bezetting van het Britse rijk. Niet lang daarna, in voortdurende solidariteit met het Palestijnse erfgoed en onafhankelijkheid van de Israëlische bezetting, steeg de Kufiya op tot een krachtig symbool van Palestijnse strijd en vrijheid.

Tegenwoordig wordt de Palestijnse Kufiya, beroemd om zijn zwart-witte patroon, over de hele wereld gedragen door degenen die solidair zijn met Palestina. In de VS, Europa, Maleisië, Indonesië en natuurlijk het Midden-Oosten wordt de keffiyeh met trots gedragen. Het is een betekenisvol mode-item geworden dat wordt gedragen door mensen die de wereld een betere plek willen maken. Politieke activisten, muzikanten, kunstenaars en ontwerpers over de hele wereld.

De regenboogkleurige kufiya is een symbool van medemenselijkheid.

ONAFHANKELIJK EN VOLHARDEND TEGEN EXTERNE DRUK

Ahed Tamimi, een Palestijnse activist uit het dorp Nabi Salih op de bezette Westelijke Jordaanoever in Palestina, draagt haar Kufiya met trots.

Vanaf het tijdperk van het Britse rijk tot de Israëlische bezetting is de Kufiya een symbool van verzet en soevereiniteit voor het Palestijnse volk gebleven.

Helaas kunnen de meeste Kufiya’s die tegenwoordig worden gezien niet langer banden hebben met het land dat het vertegenwoordigt, vanwege de toename van goedkope overzeese productie. Na de ondertekening van de Oslo-akkoorden van 1993 en de goedkeuring van een vrijemarktbeleid, begon de import van goedkope kufiya’s die overzee werden geproduceerd de markten over de hele wereld te overspoelen. ⁠De toenemende concurrentiedruk van in massa geproduceerde alternatieven begon de lokale Palestijnse wevers pijn te doen.

rachel-corrie palestina verzetsvechter activist vermoord door israel
Amerikaanse vredesactivist Rachel Corrie voordat ze vermoord werd door een Israëlische bulldozer.

En meer nog, met de Israëlische bezetting, hebben Israëlische controleposten en wegversperringen de productie en handel van Palestijnse kleine bedrijven nog meer belemmerd. De productie en handel van Palestijnse kleine bedrijven nam af en de Palestijnse economie is door jarenlange repressieve beleid uitgehongerd.

DE LAATSTE ORIGINELE PALESTIJNSE SJAAL

Om de traditie levend te houden, is de Hirbawi Kufiya nu de één van de laatste kufiyafebrieken die nog actief zijn in Palestina. ⁠Yasser Hirbawi opende zijn historische fabriek in 1961.⁠

⁠Yasser Hirbawi in zijn kufiya fabriek. richtte in 1961 de inmiddels laatste orginele Kuffiya fabriek op in Hebron, Palestina.
⁠Yasser Hirbawi richtte in 1961 de inmiddels laatste Kuffiya fabriek op in Hebron, Palestina.⁠ 

Elke Kufiya-hoofdtooi is handgemaakt met behulp van een specifieke kruissteektechniek die gedurende tientallen jaren is ontwikkeld. Slechts een handvol mensen beheerst deze aloude technieken (die gedurende vele generaties zijn aangescherpt) nog.

De kufiya wordt traditioneel geweven op twee lagen, de “basis” en het “patroon” of “bloem” (وردة) in het Arabisch. De weefgetouwen moeten voortdurend worden gecontroleerd. De draden tussen de patronen worden handmatig afgesneden terwijl de machine draait. Nadat de rol Kufiyas door onze machines is geweven, worden ze in individuele Kufiyas genaaid en worden de iconische kwasten toegevoegd.

BEHOUD VAN DE HIRBAWI ERFENIS

Hoewel de oprichter van Hirbawi, Yasser Hirbawi, in 2018 overleed, zetten zijn drie zonen de vastberadenheid, passie en toewijding voort die hun vader hen, het bedrijf en de Palestijnse supporters wereldwijd heeft bijgebracht.⁠ De Hirbawi-fabriek is een van de vele Palestijnse bedrijven die zich inzetten voor de strijd om een beter leven op te bouwen en de ziel van hun voorouders te behouden. Zo ook de stichting ‘Women of Hebron‘ met hun prachtige handgemaakte Palestijnse tatreez borduurwerken.

Meriem Ishawiyen, links, en Diana Boghossian, midden, dragen veelkleurige moderne kufiya’s van Hirbawi; Maytha Alhassen, rechts, modelleert een kufiya-jurk van Artisans du Liban et d’Orient in Beiroet.

Voor de wereld zal de kufiya voor altijd een symbool van vrijheid zijn. Degenen die het dragen, drukken hun verlangen uit om alle mensen, over de hele wereld, vreedzaam en met zelfbeschikking te zien leven.

DE TOEKOMST VAN de keffiyeh


De Kufiya is tegenwoordig meer dan alleen een symbool van Palestijns erfgoed. Het dragen van de Kufiya is een uiting geworden van verzet en rebellie tegen allerlei soorten onrecht. Een manier om solidariteit te betuigen met al diegenen wiens rechten worden gestolen en wiens stemmen het zwijgen worden opgelegd. Een kleurrijk stuk stof dat meer zegt dan duizend woorden.

Voor Palestijnen in het bijzonder kan men zeggen dat de kufiyah twee dingen betekent:

  • Palestina zal voortleven.
  • Palestina zal vrij zijn.
SOLIDARITY IS A VERB

100% HANDMADE IN PALESTINE

De traditionele Keffiyeh is 1,20 mtr breed en lang en van een stevige kwaliteit. Hij bestaat uit 85% katoen en 15% hoogwaardige synthetische stoffen. Ook wel bekend als de Shemagh, de Palestijnse sjaal, PLO sjaal of Arafat sjaal maakt hij bijna elke outfit af.

Heerlijk warm als gewone sjaal op de koudere dagen. Maar door de ademende stof ook goed te combineren met een zomerse outfit. Bij diverse outdoor activiteiten, zoals bijvoorbeeld tijdens een motorritje draagt deze sjaal ook heel prettig, waardoor hij veelzijdig en met elke kleurencombinatie te dragen is.

Met de originele Palestijnse sjaal haal je kwaliteit, traditie en een stukje authentiek Palestina in huis. 100% MADE IN PALESTINE.

Palestijnse Sjaal Uitverkocht

Helaas hebben wij momenteel geen kufiyas op voorraad. Bekijk ons webwinkel assortiment met andere Palestijnse producten om je steun uit te kunnen spreken. Palestina accessoires, sieraden, magneten, stickers of prints nodig? Neem dan vooral een kijkje op www.printedpalestine.org

bella-hadid
Icoon Bella Hadid (Palestijns-Nederlands) draagt haar zwart-witte Kufiya