Stichting ‘Al Shoroq’ steunt arme gezinnen in de Westelijke Jordaanoever

De vruchtbare gronden in bezet land van Beit Ummar

Onze samenwerkingspartners in Beit Ummar ondersteunen middels stichting ‘Al Shoroq‘ de armere gezinnen in het bezette ‘Gebied C’. Beter bekend als 60% van de Westelijke Jordaanoever.

In deze blog lees je verklaringen van Palestijnen die dag in dag uit leven in mensonterende apartheid realiteit, en hoe stichting Al Shoroq middels activisme en kennis er het beste van probeert te maken voor de onderdrukte en levenslustige gemeenschap.

Gepubliceerd op 19 augustus 2019 via Palsolidarity.org.

Beit Ummar is een agrarische stad en gemeenschap ten noorden van Hebron, met een bevolking van ongeveer 17.000 inwoners. Wij werken samen met stichting ‘Al Shoroq’, een liefdadigheidsgroep bestaande uit lokale activisten actief in de regio sinds 2013 en opgericht door ervaren commissieleden. Zij werken samen met families, boeren en de gemeenschap om empowerment op basis van verzet te creëren door middel van vaardighedenontwikkeling, constructie en collectieve arbeid.

Al Shoroq richt zich voornamelijk op het bijstaan van duurzaamheid en ontwikkeling in bezet Gebied C; door Israël gecontroleerde gebieden met Palestijnse families, landbouwgrond en gebouwen die al lang op nu bezet gebied staan, dat momenteel 70% van het land uitmaakt. Beit Ummar staat onder voortdurende controle en stress van de Israëlische regering en militairen, en steeds meer van geweldadige Israëlische kolonisten. Dit maakt het leven zwaar, maar zij geven niet op. 

De kolonisten zijn uiterst gewelddadig in hun behandeling van de inwoners van Beit Ummar, waarbij ze vaak op boeren schieten, hun bomen omhakken, hun vee aanvallen of hun land verbranden. Zodat de grond niet meer kan worden beplant. Een van de manieren waarop Al Shoroq de landbouwgemeenschap ondersteunt, is door bomen te herbeplanten. Onlangs werden er 1000 olijfbomen geplant ter vervanging van de eerder vernietigde bomen door kolonisten, alleen zodat de kolonisten uit Bat Ayin ze vervolgens opnieuw omver konden werpen en de grond plat te branden….

Israël controleert ook en beperkt de essentiële lokale hulpbronnen in het gebied, waaronder water, zoals Yousef Abu Maria uitlegde: “Israël neemt al het water om te gebruiken voor hun bomen, je kunt het verschil zien tussen de Palestijnse en Israëlische bomen.”

Er is steeds meer bewijs van extreme onderdrukking in het gebied. En de snelheid waarmee land wordt ingenomen en bezet is sneller dan ooit. Een ander oprichtend lid van de organisatie waarschuwde: “Problemen zoals deze doen zich voortdurend voor; het is onmogelijk om hier goed te leven en te werken. De Israëli’s willen dat de Palestijnen hun land verlaten. 15 jaar geleden waren er slechts 10 huizen in de nederzetting in Karmei Zur, nu zijn er 1.000 te zien. Om dit te doen, nemen ze Palestijns land in beslag. Het Israëlische gebied is gegroeid van 100 dunams (100.000 m²) tot 6.000 dunams (6.000.000 m²).”

In een interview verklaarden vertegenwoordigers van de gemeente:

“Dit is het belangrijkste doel van de bezetting – om de mensen onder druk te zetten, totdat ze er genoeg van hebben, om hen hun land te laten verlaten, om Palestina te verlaten. Het zal NOOIT gebeuren. We zijn Palestijns. Dit is ons land. We zullen hier blijven. We zullen hier sterven.”

Volledig omsingeld door de bezetter

Nederzettingen omsingelen en isoleren Beit Ummar op dit punt, vanuit alle toegankelijke kanten, via Karmei Zur, Bat Ayin en Gush Etzion. Aan de overgebleven kant bevinden zich onbewoonbare rotsachtige valleien en bergachtige terreinen. Hoewel de gehele Westelijke Jordaanoever dramatisch wordt beïnvloed door de bezetting, is Beit Ummar een bijzonder geval. Dit omdat ze volledig omringd worden door nederzettingen en de apartheidsmuur. De nederzettingen worden voortdurend uitgebreid, waarbij Palestijns land wordt aangetast. Dit heeft het dagelijks leven ongelooflijk moeilijk gemaakt voor de inwoners van Beit Ummar, waarbij hun routes worden afgesneden en hun land bedreigd wordt door de bezetting en bevooroordeelde militaire interventie. “Als een Palestijn naar het ziekenhuis moet, of als ze willen bidden, maar de controlepost zich tussen hen en het ziekenhuis of de moskee bevindt, kunnen ze dat niet” legde een van de oprichters van Al Shoroq, Yousef Abu Maria, uit.

“Het lijden is dagelijks, in ons eigen land. Dit is ons land.” – De burgemeester van Beit Ummar.

De gemeenschap lijdt uit de eerste hand in deze situatie. Terwijl ze voortdurend worden lastiggevallen en hun land wordt verwoest, verbiedt Israël Palestijnse boeren ook om hun producten te exporteren, zelfs naar Jordanië. Dit gecombineerd met het gebrek aan werkgelegenheid en kansen leidt tot economische chaos.

De bezetting treft elk Palestijns gebied in de Westelijke Jordaanoever

In het geval van Beit Ummar, een eens bloeiende agrarische gemeenschap, wordt het nu constant bedreigd door een nieuwe invasieve manipulatie van de wet die alleen maar het leven moeilijker maakt voor Palestijnse bewoners. Dit terwijl tegelijkertijd het gebied wordt afgesloten, waardoor beweging ongelooflijk moeilijk wordt.

Een door Israël geblokkeerde Palestijnse toegangsweg.

Internationale financiering voor apartheidswegen bestemd voor alleen de kolonisten wordt ontvangen, terwijl bestaande wegen voor Palestijnen worden geblokkeerd en vernietigd. Een lid van Al Shoroq verklaarde dat“elke Palestijn die wil werken in door Israël bezette gebieden, niet binnen kan komen zonder een speciale vergunning, en zelfs dan moeten ze door een controlepost die uren duurt. Werknemers moeten om 2 uur ‘s nachts bij de controlepost zijn om op tijd op het werk te komen. Er wachten veel mensen, en ze moeten 4-5 uur wachten om Israël binnen te komen. Voor veel Palestijnen wordt zelfs geen vergunning verleend, dus kunnen ze niet door de controleposten bewegen.”

Vertegenwoordigers van de gemeente voegden eraan toe: “En wat dan met de boeren? Dagelijks moeten ze naar hun land gaan om ervoor te zorgen. Hebben ze elke keer toestemming nodig? Het is te moeilijk!” Onmenselijk.

Palestijnse politie wacht uren op goedkeuring van Israël

De hoofdingang van de stad bevindt zich nu naast een willekeurig aangewezen ‘militaire zone’ met een consistente Israëlische militaire aanwezigheid. Er is echter geen Palestijns politiebureau in Beit Ummar, en dus, als politie aanwezigheid vereist is, moet dit worden goedgekeurd door de Israëlische Burgeradministratie. Dit proces duurt tot 6 uur om goedkeuring te krijgen om binnen te gaan, wat vaak resulteert in afwijzing. Dit is niet alleen gevaarlijk, maar ook ontkenning van een fundamenteel mensenrecht voor de mensen van Beit Ummar, omdat ze geen directe of tijdige noodrespons kunnen ontvangen in kritieke situaties.

Het werk van Al Shoroq is van cruciaal belang om verzet te bieden tegen de landroof tactieken en de vernietiging die langdurig wordt opgelegd aan de onschuldige burgers van Beit Ummar. Ze zijn een unieke kracht die opkomt tegen het voortdurende misbruik van mensenrechten in de stad.

De oprichters van Al Sharouq werken al 15 jaar als comité tegen de afscheidingsmuur, nederzettingen, de sluiting van weg 60 voor Palestijnen. Rond 2013 vormden ze de Al Sharouq-organisatie en begonnen ze te werken aan humanitaire interventies, het leveren van voedselpakketten, kleding, bedden. De kans om een kleinschalig project te starten voor de boeren of voor de vrouwen was moeilijk. Al Sharouq doet wat ze kunnen, maar het is niet gemakkelijk om dit werk alleen te doen. Ze hebben steun nodig van de internationale gemeenschap, om fondsenwerving voor dit project in hun landen te ondersteunen om de boeren van Beit Ummar te helpen. Hier kun jij aan bijdragen met een donatie!

Als enige tastbare bron van steun zijn Al Shoroq een integraal onderdeel van de gemeente Beit Ummar, die ook outreach werk verricht in Hebron en Yatta. Ze zijn klein in aantal, maar hun toewijding om de kwaliteit van leven van Palestijnse bewoners van Gebied C te verbeteren is groot. Dit wordt gewaardeerd door de hele Palestijnse gemeenschap in Beit Ummar.

Palestijnse boeren bewerken hun land gesteund door stichting Al Shoroq

“Wat kunnen we doen om de bezetting te weerstaan? We protesteren tegen de plannen van Israël voor sloop, de bouw van muren, en soms slagen we erin om hun bouwplannen tegen te houden, maar meestal niet. De bezetting duurt al zo lang dat alles wat we kunnen doen om te vechten of mensen te steunen om op hun land te blijven, van groot belang is.”

“Misschien kunnen we de muur niet stoppen, maar we kunnen mensen ondersteunen om te blijven wonen en werken waar ze zijn, bij de muur of bij de nederzettingen. Als de boeren geen steun hebben om te blijven waar ze zijn, bij de muur of een nederzetting, en ze vertrekken, is het voor Israël gemakkelijk om de nederzetting uit te breiden en de muur verder terug te duwen.”

Lid van Al Shoroq

“Al Shoroq en de gemeenschap van Beit Ummar vechten dagelijks tegen meerdere dreigingen als gevolg van de bezetting. Hoe gevaarlijk dichtbij de nederzettingen nu zijn, de dreigingen van het bezettingsleger en kolonisten, het verbranden en verwoesten van plantages, huizen en land. De bezetters doen alles om ervoor te zorgen dat er niets wordt herbouwd. De terroriserende aard van de bezetting is hier in volle gang te zien.”

“Maar er zijn veel dingen die we kunnen doen. We ondersteunen de boeren bij het planten van olijfbomen, we bouwen putten zodat de boeren gemakkelijk toegang hebben tot water, we organiseren workshops over hoe boeren de bezetting kunnen weerstaan en op hun land kunnen blijven, we bieden juridische ondersteuning en documenten aan de boeren zodat ze eigendom van hun land aan Israël kunnen bewijzen, we maken voedselpakketten voor de mensen die echt lijden. Dit zijn allemaal activiteiten die we uitvoeren, terwijl we nooit stoppen met demonstreren tegen Israël en hun plannen. Dit is het doel van Al Shoroq, het is een eenvoudig doel.” – Lid van Al Shoroq

“We kunnen klein beginnen en steeds groter worden.” – Yousef Abu Maria

Om dit doel effectief te bereiken en een diepere impact te maken op de voortdurende onrechtvaardigheid van de bezetting, heeft Al Shoroq de steun nodig van internationale organisaties en partners. Om de aandacht voor hun zaak te richten en te behouden, om de uitstekende vooruitgang die ze boeken in het aangezicht van het onderdrukkende Israëlische regime te ondersteunen en bij te staan, en om hun team en mogelijkheden uit te breiden met mensenkracht, financiering, publiciteit en communicatie.

Al Shoroq zou graag contact willen leggen met medegemeenschappen, organisaties en individuen, zodat ze de mensen van Beit Ummar kunnen bezoeken en ondersteunen door kleine projecten in het gebied te realiseren, de standpunten over landbouw, steun en outreach te verbeteren. Door het verspreiden van informatie, fondsenwerving, beplanting, bouwen en indrukken maken over de onrechtvaardige staat van zaken; de zaden zaaien om hun land terug te brengen naar een plaats van kracht, eenheid en verzet.

Contact opnemen met Al Shoroq

Wil je helpen op wat voor manier dan ook? Neem dan contact op met stichting Al Shoroq.

al.shoroq13@gmail.com
Whatsapp: +972 5981 39591
facebook.com/shorouqorganization/

“We hebben zoveel dagelijkse problemen, maar we moeten ze overstijgen. Op welke manier dan ook, we moeten ze overstijgen.” – De gemeente van Beit Ummar

Gepubliceerd op 19 augustus 2019 via Palsolidarity.org.