De Palestijnse keuken is onderdeel van de traditionele Midden-Oosterse keuken. Palestijns eten is grotendeels veganistisch en ontzettend veelzijdig. Zij gebruiken voornamelijk plantaardige producten en de gerechten worden bereid met veel kruiden, olijfolie, tahine en citroen. Denk hierbij aan de bekende maqloub, linzensoep, hummus, maftoul, tabbouleh en ga zo maar door.

Palestijns eten wordt beschouwd als een onderdeel van de Levantijnse keuken (Syrisch, Libanees, Palestijns en Jordaans), die kenmerken deelt met de keukens van Oost-mediterrane regio’s in het Midden-Oosten in het algemeen. De Palestijnse keuken heeft echter zijn eigen kenmerkende voedselidentiteit waardoor het opvalt in de hele regio en de wereld. Er is ook een spectrum van voedselvariatie in Palestina zelf. Voedselkenmerken en voedseltradities variëren van noord tot zuid, kust en binnenland, stedelijke steden tot dorpen, en van winter tot zomer.

Er zijn fundamentele herkenbare elementen van de Palestijnse keuken zoals Palestijnse dadels, Palestijnse olijven en Palestijnse olijfolie, yoghurt (vers en gezeefd), peulvruchten (kikkererwten, linzen, tuinbonen), granen (brood, sesam, zwarte zaden, freekeh, reuzencouscous maftoul), groenten (aubergines, tomaten, bloemkool, courgette), za’atar, sumak en bladgroenten.

Palestijnse cultuur

Maaltijden in Palestina zijn meer dan alleen brandstof en voeding. In de Palestijnse cultuur draait om eten, van het dagelijkse leven tot bruiloften en vieringen, eten komt in elk aspect aan de orde. Het gaat erom tijd door te brengen met familie en vrienden en een evenement buitengewoon te maken.

Falastin: A Cookbook. Door Palestijnse wereldchef Sami Tamimi en Tara Wigley

Palestijnse Recepten

Fairtrade Palestine werkt aan het schrijven over Palestijnse recepten. Momenteel willen wij jullie wijzen op een aantal kookboeken die wij absolute aanraders vinden:

Sami Tamimi en Tara Wigley
FALASTIN is een liefdesbrief aan Palestina, het land en zijn mensen; een evocatieve verzameling van meer dan 110 onvergetelijke recepten en verhalen.

Reizend door Bethlehem, Oost-Jeruzalem, Nablus, Haifa, Akka, Nazareth, Galilea en de Westelijke Jordaanoever, nodigen Sami en Tara je uit om ongekende toegang te ervaren en te genieten van Sami’s geboortegrond. Omdat elke regio zijn eigen unieke identiteit en verhaal heeft, zijn er eindeloos nieuwe smaakcombinaties te ontdekken.
tip
Yasmin Khan
Een oogverblindende viering van de Palestijnse keuken, met meer dan 80 moderne recepten, meeslepende verhalen en adembenemende reisfotografie.

“Yasmin Khan zet haar uitgebreide ervaring als verhalenverteller, kok, mensenrechtenactivist, reiziger en schrijver in om een ontroerend, empathisch, enorm goed geïnformeerd en absoluut heerlijk boek te creëren” ― Anthony Bourdain
tip
Jourdie Kalla
Een werkelijk prachtig boek met in het oog springende foto’s en kleuren en toegankelijke recepten vol smaak die een warm thuis oproepen. Je begrijpt meteen waar het verlangen naar vroeger bij de auteur vandaan komt. Aardse gerechten die staan voor een jeugd die niet meer is en een huis dat er niet meer staat, maar die wel opgeroepen kunnen worden met de smaken in het boek.
tip


…maar ook de authentieke en inspirerende kookwebsite van Wafa: palestineinadish.com.
Boordevol gezonde traditionele Palestijnse recepten!

Op www.palestineinadish.com vind je authentieke en traditionele Palestijnse recepten en meer moderne creaties geïnspireerd op de smaken van haar Palestijnse keuken. Deze blog draait helemaal om de authentieke recepten van haar Palestijnse moeder, haar familietradities en gerechten waarmee zij is opgegroeid. Wij zijn fan!

Palestijns Veganistisch Koken

Omdat traditionele Palestijnse landbouw en koken seizoensgebonden zijn en afhankelijk zijn van groenten en granen, en vlees traditioneel alleen voor speciale gelegenheden wordt geserveerd, zullen veganisten zich erg thuis voelen in de Palestijnse keuke n.

Palestijns eten is een zeer veganistisch vriendelijk en je zou geen enkele twijfel moeten hebben over het vinden van een smakelijk recept zonder vlees!

Als afsluiter – en dank – willen we jullie wijzen op een verzameling van Palestijns eten gecategoriseerd en gesorteerd op www.welcometopalestine.com. Een website die (helaas) niet meer onderhouden wordt maar nog wel boordevol informatie en inspiratie staat over onder andere de Palestijnse keuken en recepten!

Eet, kook en geniet smakelijk. Samen met je naasten.

Maak jouw Palestijnse keuken compleet

Ontdek onze ambachtelijke Fairtrade producten uit Palestina