Onze Palestijnse partner Beit Ummar Fair Trade helpt en steunt arme Palestijnse boeren die moeite hebben  om hun Palestijnse producten tegen een eerlijke prijs te verkopen  op zowel de lokale markt als ook op de wereldmarkt.

Beit Ummar is een plaats gelegen op de Westelijke Jordaanoever. Direct na de bezetting door Israël in 1967 begonnen kolonisten met het bouwen van nederzettingen en werden duizenden hectare land onteigend en huizen van Palestijnen gesloopt. Sinds die tijd gaat het bouwen en uitbreiden van nederzettingen door en blijft er steeds minder land over voor de boeren van Beit Ummar.

De activisten van Beit Ummar richten zich met name op activiteiten die gaan over de rechten van boeren en de toegang tot hun land. Activiteiten omvatten begeleiding van boeren die te maken hebben met kolonistengeweld, herplanten van ontwortelde bomen en het bewerken van land dat anders door het Israëlische leger in beslag dreigt te worden genomen.

Stichting Plant een Olijfboom werkt voor rechtvaardige vrede met gelijkwaardigheid voor alle burgers, inclusief recht op terugkeer voor Palestijnse vluchtelingen.

Sinds 2001 zijn er ongeveer één miljoen Palestijnse olijfbomen verloren gegaan. De illegale vernielingen gaan tot op de dag van vandaag door. De gevolgen zijn ernstig omdat veel Palestijnse boeren en hun gezinnen van de opbrengsten van olijfbomen afhankelijk zijn.

Plant een Olijfboom plant olijfbomen aan in gebieden waar boeren hun land dreigen te verliezen door confiscatie door het Israëlische regime.

printed palestine drukwerk en palestijnse sjaals

Printed Palestine is een non-profit organisatie die zich richt op het verspreiden en normaliseren van de roep om een vrij Palestina.

Dit doen zij door middel van Palestijnse creatieve uitingen: posters, Palestina stickers, accessoires, vrijheidskaarten, sieraden, (kinder)boeken over Palestina, kleding, en nog veel meer.

Steeds meer mensen komen te weten over de bezetting en tragiek in Palestina van de afgelopen 100 jaar. Maar toch blijft een grote groep mensen zich onbewust van de historie en feiten. Door producten over Palestina gemakkelijk verkrijgbaar te maken wil Printed Palestine bijdragen aan één doel: dat mensen blijven praten over een vrij Palestina.

Elk jaar ondersteunt Stichting Plant een Olijfboom vijf reizen in Palestina georganiseerd door hun Palestijnse partners van de Olive Tree Campaign en To Be There.

In februari de olijfplantreis, in maart de Landdagreis, in de zomer een jongerenreis, in oktober de olijfplukreis en in december de Winterreis.

Iedere reis is leerzaam en solidair. Je helpt boeren olijven te oogsten of bomen te planten. Daarnaast bezoek je verschillende plaatsen en organisaties, leer je Palestijnen kennen waardoor je in korte tijd veel leert over de realiteit van leven in Palestina. 

alard palestijnse olijfolie

Ziad Anabtawi startte onze Palestijnse partner Al’Ard in 2008 om kansarme Palestijnse boeren te ondersteunen die worstelen om hun olijfolie tegen een eerlijke marktprijs te verkopen door hen te voorzien van ultramoderne faciliteiten en hen te helpen nieuwe wereldmarkten te bereiken. Tien jaar later is zijn zoon Subhi teruggekeerd naar Palestina nadat hij door Europa had gereisd om te leren over biologische landbouw en eerlijke handelspraktijken.

Ondanks de groei van het bedrijf, blijven Palestijnse boeren de eerste prioriteit van Al’Ard. Hun eerlijke en transparante bedrijfsethiek helpt de boer toegang krijgen tot tools, opslagfaciliteiten, landbouwexpertise en internationaal erkende certificering.